Omnichannel handlar om att skapa sömlösa köpupplevelser över alla kanaler, vid kundens alla ”touchpoints”. Marknadsföring och upplevelsen av ett varumärke är inte kanalspecifik. Att finnas där kunderna finns ställer allt högre krav på närvaro i fysiska butiker, kataloger, sms, e-post, mobila appar, läsplattor, sociala nätverk, lojalitetsprogram, traditionell reklam och mycket mer.
Och att finnas där när köpbeslutet tas.

Mattias Pihlström, konsult inom omnikanal, ger fyra råd för att konvertera effektivt.

1. Tänk ”före, under & efter”

Fundera på hur kunden ser er och för dialog med er i processen före, under och efter ett köp. Gör det genom att dokumentera olika kundresor, identifiera eventuella hål där ni saknar visibilitet eller funktioner, och prioritera arbete där ni tror ni vinner mest effekt.

2. Hel och ren först

Mattias Pihlström

Mattias Pihlström

Konverteringsmässigt är det viktigt att täcka grundkraven först – innan man trimmar detaljerna för mycket. Erbjuder ni till exempel de betal- och leveranssätt kunderna efterfrågar på nätet?

3. Överoptimera inte

Överoptimera inte varje enskild kanal endast på köp, då det finns stor risk för suboptimering totalt sett. Antagligen har ni många kunder som gör research i en kanal och köp i en annan. Hur väl stödjer ni dessa processer?

4. Samarbeta mer

Skapa en kanalgemensam intern referensgrupp där ni utbyter erfarenheter, alltså med personer från både fysiska butiker, kundtjänst och e-handel. Viktigt att det inte bara är ledare utan personer som faktiskt har dialog med kund. Det ger också bättre förståelse för både kundens beteende och de interna processerna.

MARKNADSFÖRING I OMNIKANAL. Det här är den senaste artikeln i serien om den nya kundresan och hur marknadsföring ska fungera i omnikanalvärlden. Tidigare delar hittar du här:
• Du sköna nya värld
• Tre saker att tänka på i din omnimarknadsföring
• Mot nya mål