Vi har skrivit tidigare om hur du bör kombinera bredd med spets. Att du inte bör bortse från någondera av alternativen. Nu har världens största reklamköpare kommit till samma insikt.

Procter & Gambles marknadsdirektör Mark Pritchard berättar i en intervju i The Wall Street Journal vilket misstag det var av dem att satsa enbart på smal riktad annonsering via Facebook: ”Vi riktade för mycket, vi gick för smalt”.

Enligt reklamkonsulten Bob Hoffman sade P&G:s CFO följande år 2014: “…vi kommer att spendera våra reklampengar mycket mer effektivt är tidigare år via en optimerad mix med mer digitalt, mobilt, sök och social närvaro”.

Resultatet har dock blivit att P&G:s försäljning har fallit med 8 procent de senaste 12 månaderna. Det motsvarar ungefär 6 miljarder dollar.

Men P&G borde varit förvarnade. Redan 2010 valde Pepsi att inte annonsera under Superbowl. I stället lade de marknadsföringspengarna på sociala medier:

– Plötsligt är Pepsi tysta i massmedier, samtidigt som Coca-Cola fortsätter att snacka med alla som kan tänka sig att köpa deras läsk – vilket råkar vara
samma människor som kan tänka sig att köpa Pepsi, berättade marknadsstrategen Fredrik Hallberg i DM-magasinet #1 2014.
Enligt Hallberg ledde misstaget till att Pepsi tappade 10 procent av marknadsandelarna till Coca-Cola (cirka 500 miljoner dollar).

Allt fler företag upptäcker bristerna i att enbart jaga efter den hyperdigitala hypen samtidigt som många upptäcker att de får bättre effekt när de använder sig av både smala och breda segment, samt kombinerar fysiska och digitala kanaler.