Foto: Tobias Axlund

Data/Analys, Strategi

InkClubs fysiska succé

GULDNYCKELN: Fysisk direktreklam är en effektiv kanal i en värld där det digitala bruset ökar. Det vet det globala e-­handelsföretaget InkClub.

InkClub, med över fyra miljoner kunder, blev den första vinnaren av det nya priset Gyllene Lådan på Guldnyckeln i tisdags.

Priset delas ut till ett företag som använder brevlådan på ett effektivt och systematiskt sätt.

– Fantastiskt roligt och lite förvånande, sa Lena Kornher, senior CRM- och DM-expert på InkClub, när hon klev upp på scen i Globen Annexet i tisdags.

”Vi är lite kärringar mot strömmen. Det är ett supereffektivt sätt att nå våra olika kundgrupper”

Varför förvånad? frågade konferenciern Jenny Strömstedt:

– Vi är ju ett renodlat e­-handelsföretag och sådana förknippas sällan med fysisk DR. Men vi är lite kärringar mot strömmen. Det är ett supereffektivt sätt att nå våra olika kundgrupper, sa Kornher.

Motiveringen till priset löd:

Årets vinnare av Gyllene Lådan har visat att det lönar sig att ta den digitala logiken in i den fysiska direktkanalen genom att landa på hallgolvet.

I takt med att antalet e­-handelsaktörer ökar blir det viktigare och viktigare att hitta effektiva och lönsamma kanaler. Genom att ständigt dra lärdomar från denna trafikdrivande kanal, har man hittat ett sätt som ger både räckvidd och resultat. Vinnaren är InkClub. ­

– InkClub vann därför att de börjar med en analys och använder sedan DR systematiskt och kontinuerligt, säger Lina Forsström, försäljningschef affärsanalys och insikt på PostNord.

Missa inte: 59 procent sparar intressanta utskick

Dagens konsumenter börjar bli trötta på störande reklam online. Det ser ut att öppna för den fysiska direktreklamen.

24 procent av svenska befolkningen har adblockers installerade. Hos 90­-talisterna är siffran hela 50 procent(!).

Trenden är tydlig, unga konsumenter må leva en stor delar av sina liv digitalt, men bara för att de och deras vänner är där betyder inte det att du är välkommen att klampa in med dina annonser och störa.

Den yngre generationen har en helt annan nätintegritet än äldre personer, konstaterar antropologen Katarina Graffman. Bara för att de har ständig tillgång till sociala medier betyder inte det att de vill dela allt med alla.

Istället är det reklamen som inte stör som är mest populär, båda bland unga och äldre. Den där du själv väljer när och hur du vill ta del av budskapet. Och där har den fysiska reklamen stor potential.

Enligt Ungdomsbarometern 2015 föredrar hälften av alla millennials (födda mellan 1980 och 2000) fysisk reklam (till exempel i brevlådan, på stan eller i tidning).
Endast 27 procent föredrar digital reklam (till exempel på sajter eller i appar).

Missa inte: Vill du också bli mer direkt?

Lina Forsström menar att en stor anledning till postlådans popularitet är just valfriheten.

– Kommunikationen sker på mottagarens villkor. Mottagaren bestämmer själv om, när och var man vill ta del av budskapet, säger hon.

TNS Sifos undersökning ”Reklamundvikande i en digital brytningstid” visar också på den reklamtrötthet som finns idag. De goda nyheterna är att problemen går att göra något åt.

– De flesta gillar ändå reklam, det är bara formerna för budskapen och innehållet i kampanjerna de i vissa fall ogillar.

– De som lär sig att utnyttja de möjligheter som finns på ett bättre sätt kommer att nå långt. Det är ju inte dyrare att göra bra reklam, säger Peter Callius, affärsområdeschef på TNS Sifo Media, som har gjort undersökningen.

4 siffror du bör ha koll på:

54% av alla upp till 24 år skulle föredra att aldrig mötas av reklam på internet. Motsvarande siffra för brevlådan är bara 43 procent.

50% av alla millennials föredrar fysisk reklam (t ex i brevlådan, på stan eller i tidning). 27% föredrar digital reklam (t ex på sajter eller i appar).

68% av svenskarna tar del av den direktreklam de får i postlådan.

Källor: Ungdomsbarometern 2015, PostNord DR­-monitorn 2015.

Text: Robert Långström

Om Gyllene Lådan

Gyllene Lådan är ett nyinstiftat pris på Guldnyckeln som delas ut av PostNord, Bring och SDR. Priset går till ett företag som använder brevlådan på ett effektivt och systematiskt sätt.

Priset är inget man kan skicka in bidrag till utan förslag har presenterats av sponsorerna och sedan väljer en jury ut en värdig vinnare.